Sokan abban a tévhitben élnek, hogy egészségük és "fogyókúrájuk" érdekében elegendő, ha az élelmiszerek tápértékét figyelik, és a magas kalóriatartalmú élelmiszerektől tartózkodniuk kell. Ha egy kalóriatáblában megnézzük például a dió kalóriatartalmát (634 kcal/100g), akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy nem szabad diót ennünk. Márpedig egy 50 grammnyit minden további nélkül megehetünk, hiszen a dióban lévő olajok nagyon egészségesek.
Az ételek magas kalóriatartalma általában annak köszönhető, hogy kevés bennük a víz (lásd pl. szalámifélék). Ezzel szemben a viszonylag alacsony kalóriatartalmú ételek is lehetnek ugyanolyan egészségtelenek (ld. parizerfélék), hiszen attól, hogy több víz van bennük, még arányait tekintve nem kevesebb bennük az egészségtelen zsír.
Egy hagyományos felépítésű kalóriatáblát szeretnék figyelmedbe ajánlani, amit ingyenesen letölthetsz innen:
Figyeld meg benne az egyes élelmiszerek makronutriens (fehérje, zsír, szénhidrát) összetételét és összkalória tartalmát!
Az étrend kialakításáról további hasznos információkat olvashatsz itt.
Utolsó kommentek