Étrend Zsírégetés Izomfejlesztés

Utolsó kommentek

  • Kukkmukk: akkor én most elmegyek kocogni. :) első nap. :D (2013.05.25. 17:38) Tanulj meg kocogni!
  • Nadiee: Kedves Csaba! Kis korom óta elég sportosak a lábaim, de nem igazán szeretem, mert emiatt elég vast... (2013.04.07. 01:04) A futás tempója
  • lidike83: Kedves Mindenki:)Egy kérdésem lenne,futás közben megfájdul a sípcsontom:( Mitől lehet? Válaszokat ... (2013.03.01. 19:41) Tanulj meg kocogni!
  • f. Attila: Örülök hogy van egy oldal ami ilyen precízen foglalkozik ezzel a témával. Gratulálok hozzá! Olvast... (2013.01.25. 18:03) Lazítás, nyújtás - stretching
  • Bajnóczi Vajk: Neeem az semmiképp nem szeretnék lenni, csak a sulyomnak megfelelően kidolgozott férfitestet szere... (2013.01.15. 16:12) Lazítás, nyújtás - stretching
  • Utolsó 20

Friss topikok

Twitter

Twitter üzeneteim

    kövess Twitteren

    Címkék

    aerobic (1) akadémia (1) aktív nyújtás (1) alkohol (1) aminosav (1) anyagcsere (1) barna rizs (1) bmr (1) bőrredő (2) borsó (1) comb (1) diéta (7) durum (1) edzés (1) életmód (13) eszenciális (1) étel (1) ételek (1) étrend (1) excel (1) fehérje (4) fehérje forrás (1) felülés (1) feszítés (1) fogyókúra (3) futás (5) futópad (1) gépek (1) glikémiás index (1) glukozamin (1) golf (1) görkorcsolyázás (1) gyakorlat (1) háj (2) hamburger (1) hát (1) helyi zsírégetés (1) heroin (1) hobby (1) hús (1) izom (3) izomcsoport (1) izometriás (1) izomfejlesztés (1) izomzat (1) joghurt (1) junk food (2) kalcium (1) kalória (4) kalóriatartalom (1) kalória tábla (1) kardio (1) kardio gépek (1) karmunka (1) kávé (1) kefír (1) kerékpározás (1) kick box (1) kiegészítő (1) kiegészítők (1) klub (1) kockás has (1) kocogás (5) koffein (1) komplex (1) krumpli (1) láb (1) lazítás (1) lbm (1) lenmag (1) lépcsőzés (1) lépcsőző gép (1) lumbágó (1) máj (1) makronutriens (1) marhahús (1) mell (1) mérés (1) multivitamin (1) napló (1) nyújtás (2) olaj (1) oxigén (2) paprika (1) paradicsom (1) passzív nyújtás (1) pnf (1) proprioceptív neuromuszkuláris facilitáció (1) pulzus (2) pumpálás (1) ragu (1) regeneráció (1) relaxáció (1) retek (1) sajt (2) sport (10) step aerobic (1) stretching (1) súlyzózás (3) sütemény (1) szálkásítás (1) szénhidrát (4) szobakerékpár (1) szoftver (1) táplálék (1) taurin (1) tea (1) tej (1) tempó (1) testedzés (1) testsúly (3) testzsír (1) tészta (1) tévhit (2) tippek (1) tojás (1) túrázás (1) túró (1) uborka (1) úszás (1) városliget (1) vasárnap (1) vércukor (1) vitamin (2) zöld (1) zöldbab (1) zöldség (1) zsír (3) zsírégetés (4) zsírképződés (1) zsírpárnák (2) zsírsav (1) zsírszövet (1) Címkefelhő

    A futás tempója

    2009.06.20. 16:21 - Hahn Csaba

    Címkék: sport futás zsír oxigén szénhidrát tempó kocogás

    Tévhit: Gyorsabb tempó - több zsírégetés!

    Sokan természetesnek gondolják, hogy ha a futás "égeti a zsírt", akkor a gyorsabb futás még jobban égeti, és ugyanannyi idő alatt a gyorsabb tempó mellett több zsír ég(ne) el. Erősíthetik ezt a tévhitet a kardiógépekről szóló egyes cikkek is, amelyek arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy az intenzívebb kardió programok (pl. intervallumos lépcsőzés) végrehajtása után a szervezet még sokáig aktívabb állapotban van, ezért a zsírégetés nem csak a tréning alatt, hanem még utána is folytatódik.

    Tény: A zsírégetéshez oxigén kell!

    Szervezetünk a zsírt üzemanyagként csak megfelelő mennyiségű oxigén jelenlétében tudja elégetni. Amennyiben az edzésünk tempója túl magas, és szervezetünk nem jut elegendő oxigénhez, akkor már nem aerob edzést végzünk, és ilyenkor lecsökken a felhasznált üzemanyagok között a zsír aránya, viszont megnövekszik a szénhidrátoké, mivel azokat szervezetünk anaerob módon (tejsavas erjesztéssel) is fel tudja használni. Ennek két következménye lesz: kevesebb zsír ég, továbbá nem várt (tejsavas) izomláz alakul ki. Az utóbbi következtében pedig az edzés után sem zsírt fog égetni a szervezetünk, hanem a tejsavat oxidálja tovább, annak feldolgozásával lesz elfoglalva.

    Megoldás: Kocogjuk könnyedén!

    Anaerob edzéseinket mindig nagyon lassú tempóban kezdjük, és később is csak annyira gyorsítsunk be, hogy ne lihegjünk. Ha ehhez az kell, hogy időnként abbahagyjuk a futást és sétáljunk, akkor tegyük azt! Ne igazodjunk más tempójához! Ha kell, fussunk egyedül! Ha így teszünk, nem csak nagyobb arányú zsír elégésére számíthatunk, hanem kevesebb kellemetlen élménnyel is térünk haza. Ahhoz, hogy az elégett zsír mennyiségét növeljük, hosszabb ideig kell kocognunk. Hétről hétre, lassanként növeljük futásaink időtartamát!

    További információk: www.testformazas.hu

    A bejegyzés trackback címe:

    https://testformazas.blog.hu/api/trackback/id/tr641197137

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Forest02 2009.11.24. 16:45:21

    Tisztelt Csaba!

    Tudnál nekem abban segíteni, hogy pár, betonon,aszfalton is használható futócipőt ajánlanál? Eddig Asics Gel cipőket használtam, de főleg salakon futottam,ott be is váltak, de amióta betonon futok nagyon megterhelem a sípcsontomat, és úgy gondolom a cipő kiválasztásban lehet a hiba. Ha tudnád javasolni valamelyik gyártó, betonon történő futásra alkalmas cipőjét, azt megköszönném!
    Előre is köszönettel! Laci

    Hahn Csaba · http://www.honlaphozam.hu 2009.11.24. 19:39:32

    Kedves Laci!

    Azt tudom ajánlani, hogy menj el a Spuri Futóboltba a Váci útra, ahol a Szűcs Csabáék tudnak neked segíteni cipőt választani betonra:

    www.futanet.hu/cikk/14

    Én két hete vettem náluk Nike Zoom-ot, és nagyon jó. De én mindig is Nike-ban futottam, mert a magas lábfejemre igazából csak az a jó. Jó még egyébként a Saucony is, csak nem az én lábamra. :)

    ricola 2010.02.08. 13:11:20

    Kedves Csaba!

    Először is szeretnék gratulálni ehhez az oldalhoz, mert nagyon összeszedettnek tűnik így elsőre, főleg a női oldalakon fellelhető "hogyan fogyjunk 20 kg-ot 7 nap alatt" típusúaknál.

    Futással kapcsolatban kérdezném, hogy ha a zsírégetés a fő célom, akkor a kb. 9 km/h sebességű futás vagy inkább konditermi célzottan összeállított edzésterv lehet a hatékonyabb?
    Salakpályára mennyire kellene speciális futócipőt beszerezni (anno a Decathlonban vettem kb. 10e Ft-ért egy Kalenji márkájút, amiben jártam futni egy fél évig, de az alatt nem okozott problémát a viselése)?
    És az utolsó kérdésem az lenne, hogy a Nordic walking botok használatának salakpályán, tehát tökéletesen sík terepen van-e haszna kalóriaégetés szempontjából?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Hahn Csaba · http://www.honlaphozam.hu 2010.02.15. 23:26:31

    @ricola: A zsírégetéshez jobb a kocogás, mint a konditermi edzés. Főleg mivel ez utóbbi általában anaerob (légszomjat okoz).

    Salakpályára sem árt a jó cipő, persze nem kell olyan jó, mint aszfaltra. Ha eddig nem okozott problémát a mostani, akkor jó az. Persze úgy 1000 km-enként nem árt új cipőt venni. :-)

    A nordic walking botokkal valószínűleg több kalória ég, mint ha anélkül gyalogolnál, hiszen a karok így többet dolgoznak. Viszont a kocogás több kalóriát éget, mint az erős gyaloglás. Tehát ha a botok akadályoznak a kocogásban, akkor inkább ne használd sík terepen.

    sareszka 2010.03.03. 06:31:42

    Tisztelt Csaba!

    Segítségét kérném , bajba jutottam újonnan vásárolt futócipőmmel.(A.... gel str 3 ). Isteni volt benne az első 2 kilométre de azután elkezdett benne égni mindkét járópárnám . és a lábujjaim zsibbadtak .Nem tudtam folytatni a kocogást. Vajon a vásárlásnál rontottam el valamit? Az egy mérettel nagyobbat is próbáltam de nagynak éreztem. ,mondjuk az is igaz hogy ez meg tele van. Segítségét köszönöm.

    Hahn Csaba · http://www.honlaphozam.hu 2010.03.03. 15:51:41

    Futócipő vásárlásánál a következő hibákat követhetted el:
    - Nem futócipő boltban vásároltad
    - Nem futócipőt vettél
    - Nem próbáltál meg elég sok márkát
    - Nem próbáltál fel elég sok cipőt

    Én a legutóbbi vásárláskor a Spuri futóboltban 4 márka összesen 11 pár cipőjét próbáltam fel, és a végén még mindig 2 esélyes volt, és az alapján döntöttem, hogy az egyikbe lehet olyan csippet rakni, ami futás közben méri a megtett távolságot.

    Persze még ha a fenti hibákat nem is követted el, akkor is előfordulhat, hogy első használatnál feltöri a lábad a cipő. Sorry... :-)

    Nadiee 2013.04.07. 01:04:26

    Kedves Csaba!
    Kis korom óta elég sportosak a lábaim, de nem igazán szeretem, mert emiatt elég vastagok (főleg a vádlijaim).Van rajtuk zsír is, de anélkül sem lennének sokkal vékonyabbak.
    Attól félek, hogy mivel futás során főként a lábizmokat dolgoztatjuk, ezért csak még nagyobbak lesznek. A célom az lenne, hogy a zsír nagyrésze eltűnjön, anélkül, hogy nőne rajtuk az izom (a legjobb az lenne ha ennyi sem lenne rajtuk :D )
    Mit javasol?
    Válaszát előre is köszönöm! :)


    süti beállítások módosítása