A tej nem fehérjeforrás! Fehérje tartalma mindössze 3,5%. Ráadásul a tehéntej az emberi szervezet számára nehezen emészthető. Bevonja a gyomorfalat, és akadályozza más élelmiszerek emésztését. A TV reklámokban gyakran propagálják, mint jó kálcium forrást. Én még egy összehasonlító vizsgálatot nem láttam, amely egyértelműen bizonyította volna, hogy a tej az ideális kálcium forrás a szervezet számára. Tudjuk, hogy kálcium számos más élelmiszerben is van.
Más tejtermékek (sajt, túró) ugyanúgy tartalmazzák a tejben lévő kálciumot, sőt ezt nagyobb koncentrációban teszik, hasonlóan, mint a fehérjét. Inkább tehát ezeket az ételeket fogyasszuk. A tejet italként inni pedig egyáltalán nem érdemes. Nem fogja oltani a szomjunkat, hanem csak megzavarja az emésztésünket.
Egyébként, ha a tejet nem fehérjeforrásként, hanem az egészségességébe vetett vak hitünk miatt mindenáron fogyasztani akarjuk, akkor már inkább joghurt vagy kefír formájában tegyük. Nézzük csak meg a makronutriens összetételüket, fehérje és zsír tartalmuk ugyanakkora, és a szénhidrát is, ha nem cukrozott a termék. Ugyanakkor ezek "elő vannak emésztve" az emberi szervezet számára. Nyugodtan kívánhatok hozzájuk jó étvágyat!
Utolsó kommentek